300. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Στην ιστοσελίδα www.malawicichlidhomepage.com υπάρχει μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά άρθρων για τον εξειδικευμένο φωτισμό ενυδρείου. Τα άρθρα είναι του κ. Γιώργου Ι. Ρεκλού και έχουν τίτλο "Τα Πάντα Σχετικά με το Φωτισμό των Ενυδρείων" :
 
Το θέμα του φωτισμού είναι ένας βασικότατος τομέας της διατήρησης ψαριών στην αιχμαλωσία και μάλλον οι περισσότεροι από εσάς ήδη το γνωρίζετε. Το συγκεκριμένο σύστημά σας μπορεί να έχει απαιτήσεις για πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο φωτισμό, για φωτισμό συγκεκριμένου χρώματος (θερμοκρασία χρώματος), ειδικό τύπο φωτισμού (πχ να χρειάζεται διείσδυση σε βάθος), ή ακόμη φωτισμό υπό ειδικές γωνίες πρόσπτωσης. 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να κάνουν τρομακτικές τις διαφορές σε αυτό που εσείς και οι επισκέπτες σας βλέπουν όταν παρατηρούν το ενυδρείο παρουσίας σας και επίσης μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε σχέση με την καλή διαβίωση των ζώων και των φυτών που διατηρείτε σ’ αυτό. Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία, όταν δεν επεξηγούνται λεπτομερώς, δημιουργείται μία ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση που εξαναγκάζει τους ακουαρίστες στην αναζήτηση μίας «διαθέσιμης» λύσης. Το χειρότερο όλων είναι πως εδώ δεν υπάρχουν καθόλου βασικοί κανόνες και αυτοί που μπορεί να υπάρχουν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. 
Ας αρχίσουμε λέγοντας πως οι ανάγκες για φως είναι άμεσα εξαρτώμενες από τα ζώα, τα φυτά και τα ασπόνδυλα ζώα που ζουν στα ενυδρεία σας και όχι από το μέγεθος / σχήμα του ενυδρείου αυτού καθ’ αυτού. Σαφώς βεβαίως υφίστανται διάφορα επί μέρους θέματα που άπτονται του φωτισμού όπως: ο τύπος της φωτεινής πηγής, η ποσότητα του φωτός (σε Lumens ή Lux, αλλά όχι σε Watts), το χρώμα του φωτός (ή σωστότερα η θερμοκρασία του χρώματος μετρημένη σε βαθμούς της κλίμακας Kelvin), η ποιότητα του φωτός (που χαρακτηρίζεται από τον δείκτη CRI), η διάρκεια της φωτεινής περιόδου και πολλά άλλα. Ναι, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, όταν αναφερόμαστε στο φως. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο φως στα βιβλία μας της Φυσικής. Θα προσπαθήσω να απλοποιήσω όσο γίνεται το θέμα αλλά δεν θα το υπεραπλουστεύσω.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρέξει αρκετές πληροφορίες στους ακουαρίστες και να βοηθήσει να επιλέξει κανείς το κατάλληλο σύστημα φωτισμού, γνωρίζοντας για ποιο πράγμα ψάχνει. Το άρθρο θα είναι επιτυχημένο εφ’ όσον όλο και περισσότεροι ακουαρίστες, επισκεπτόμενοι καταστήματα πώλησης οικιακών ζώων, θα ζητούν φωτιστικά σώματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντί να βασίζονται σε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο (ή σε ό,τι προσφέρουν τα καταστήματα αυτά, προωθώντας τα προϊόντα που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους). Δεν πρόκειται βέβαια για ένα «ευκολοδιάβαστο» άρθρο. Δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο!  

Σχόλιο συντάκτη: To άρθρο αυτό έχει 5 μέρη. Στο τέλος κάθε μέρους υπάρχει η επισήμανση (Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα). Είναι ιδιαίτερα λεπτομερή τα στοιχεία που παρατίθενται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου