173. ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ : ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ (ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ www.decobook.gr)

Αναπαράγουμε από την ιστοσελίδα www.decobook.gr ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο " Λαμπτήρες φωτισμού : Τι να επιλέξετε "
Γνωρίστε τους 4 πιο βασικούς τύπους λαμπτήρων και επιλέξτε τον καταλληλότερο για το χώρο σας.

Ο φωτισμός αποτελεί ένα από τα πιο βασικά "αρχιτεκτονικά" στοιχεία που άν και είναι αϋλο στοιχείο, επηρεάζει απόλυτα τη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου. Για αυτό, εκτός από το στυλ του φωτιστικού θα πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλες παράμετροι όπως ο λαμπτήρας φωτισμού.




Η επιλογή του κατάλληλότερου λαμπτήρα σε σχέση με τις ανάγκες του χώρου.

Ο κάθε χώρος, εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργίες και έχει τις δικές του ανάγκες για φωτισμό. Για παράδειγμα, ο χώρος του μπάνιου έχει ανάγκη απο διάχυτο φως και ως εκ τούτου οι λαμπτήρες φθορισμού ή αλογόνου αποτελούν μια καλή επιλογή. Αντίθετα, ο χώρος εργασίας ή ανάγνωσης, χρειάζεται εντοπισμένο φως και συνεπώς οι λαμπτήρες LED ενδεχόμενα να αποτελούν καλύτερη επιλογή. Αν και υπάρχουν πολλά είδη λαμπτήρων, τα 4 βασικότερα είναι:

α) Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως,
β) Οι λαμπτήρες αλογόνου,
γ) Οι λαμπτήρες φθορισμού
δ) Οι λαμπτήρες LED.


Λαμπτήρες πυρακτώσεως:
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι οι γνωστοί, διάφανοι λαμπτήρες με το μεταλλικό νήμα στο κέντρο τους, που εφευρέθηκαν από τον Τόμας Έντισον και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες. Ενώ είναι οικονομικοί στην αγορά τους, εντούτοις καταναλώνουν πολύ ενέργεια και για το λόγο αυτό, σε πολλές χώρες έχουν ήδη αποσυρθεί ή βρίσκονται σε στάδιο απόσυρσης και αντικατάστασης.
Σήμερα, αρκετές εταιρίες, συνεχίζουν να κατασκευάζουν αυτό το είδος των λαμπτήρων, με εξελιγμένη όμως τεχνολογία, έτσι ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ότι παλαιότερα.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους, είναι η χαμηλή τιμή αγοράς και το θερμό φώς που παράγουν και που δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής στο χώρο.

Το υπόλοιπο κείμενο βρίσκεται εδώ.

Σχόλιο συντάκτη : Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει μια σειρά από πολύ αξιόλογα άρθρα για τις διάφορες εγκαταστάσεις του σπιτιού. Το άρθρο της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και συνοδεύεται από βίντεο κατασκευής.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου