98. ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΟ ΡΕΛΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΙΖΑ - ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

Από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας ήρθε η διπλανή φωτογραφία μαζί με τις εξής ερωτήσεις:

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε σε κήπο στην Ελλάδα; Ρωτάμε επειδή βλέπουμε να προορίζεται για την ευρωπαική αγορά. Γράφει κάτι το πρότυπο μας ΕΛΟΤ HD 384 γι' αυτό;









Απάντηση από διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.com:

Ψάχνοντας στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 βρήκαμε την παράγραφο 471.2.3:

"Προστασία στο εξωτερικό του κτιρίου ή σε ειδικούς χώρους"
Όταν εφαρµόζεται το µέτρο προστασίας έναντι έµµεσης επαφής µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης και εφόσον υπάρχουν ρευµατοδότες ονοµαστικού ρεύµατος µέχρι 20 Α που βρίσκονται στο εξωτερικό του κτιρίου ή που είναι ενδεχόµενο να τροφοδοτήσουν κινητές συσκευές στο εξωτερικό του κτιρίου, η προστασία αυτών των ρευµατοδοτών πρέπει να εξασφαλίζεται µε διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας Ι∆ n που δεν θα υπερβαίνει τα 30 mA. Επίσης η χρησιµοποίηση διατάξεων προστασίας διαφορικού ρεύµατος επιβάλλεται για την προστασία ρευµατοδοτών σε ορισµένους ειδικούς χώρους όπως ορίζεται στο Μέρος 7.

Σηµείωση: Όταν προβλέπεται η χρησιµοποίηση περισσότερων κινητών συσκευών στο εξωτερικό του κτιρίου ή σε ειδικούς χώρους, συνιστάται η εγκατάσταση ανάλογου αριθµού ρευµατοδοτών, ώστε να αποφεύγεται η χρησιµοποίηση διακλαδωτήρων ή παρόµοιων
εξαρτηµάτων.

Μπορείτε να βρείτε εδώ φυλλάδιο αντιηλεκτροπληξιακών ρελέ προσαρμοσμένων σε φις ή πρίζα που επιτρέπονται και στην ευρωπαική αγορά.

Σχόλιο συντάκτη : Κατά τη γνώμη μας , το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 εφόσον δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη νύξη στον τύπο του ρελέ (RCCB , RCBO ,PCD κ.τ.λ.) που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση εγκατάστασης δε νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα να χρησιμοποιήσουμε τα φορητά RCD (Portable RCD).
Βέβαια ένα θέμα που εγείρεται εδώ, αφορά την επιλεκτικότητα ανάμεσα στο αντιηλεκτροπλη- ξιακό ρελέ (που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει πλέον στον ηλεκτρικό πίνακα της Ε.Η.Ε.) με το αντίστοιχο RCD που υπάρχει στο φις ή την πρίζα.

Θα θέλαμε ωστόσο και τη γνώμη των αναγνωστών του ιστολόγιου μας για το συγκεκριμένο θέμα γιατί ενδέχεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση γι'αυτό που εμείς να αγνοούμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

2 αντιηλεκτροπλη- ξιακό ρελέ εν σειρα =προβλημα...΄-)

Ανώνυμος είπε...

Που λέει οτι δυο αντιηλεκτροπληξιακά σε σειρά είναι πρόβλημα? Τίθεται σίγουρα το θέμα ποιο θα ενεργοποιηθεί πρώτο αλλά υπάρχει και η επιλεκτικότητα. Συγκεκριμένα στην Κύπρο η Α.Υ.Κ (αντίστοιχη Δ.Ε.Η) τοποθετεί ΔΔΕ 500mA στον μετρητή και εντός του χώρου τοποθετούντε των 30mA.

Δημοσίευση σχολίου