110. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η ηλεκτρική κουβέρτα υφίσταται ως ηλεκτρική συσκευή αρκετές δεκαετίες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς αλλά σύντομα εμφανίστηκε ως οικιακή συσκευή (κυρίως για ηλικιωμένους). Η εξέλιξη της έχει οδηγήσει σήμερα σε αρκετά ασφαλείς εμπορικές μορφές της. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες ηλεκτρικής πυρκαγιάς.


Στο εξωτερικό δίνονται βασικές οδηγίες προφύλαξης (από ηλεκτρικό ατύχημα) για κατόχους και νέους αγοραστές ηλεκτρικής κουβέρτας όπως :
1) Ηλεκτρικές κουβέρτες από δεύτερο χέρι συνήθως δεν είναι ελεγμένες γι' αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά τους.
2) Ηλεκτρικές κουβέρτες με συσκευασία που δείχνει ότι βρίσκονται πολύ καιρό στα ράφια καταστημάτων πρέπει να αποφεύγεται η αγορά τους.
3) Ηλεκτρικές κουβέρτες που βρίσκονται στο σπίτι πάνω από δεκαετία πρέπει να αντικαθίστανται με νέες.
4) Θερμοφόρες και ηλεκτρικές κουβέρτες δε μπορούν να συνυπάρξουν.
5) Όταν υπάρχουν σκισίματα , γδαρσίματα ή εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη σε σημεία της ηλεκτρικής κουβέρτας, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα.
6) Ποτέ δεν ενεργοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα εφόσον υπάρχει ξαπλωμένος άνθρωπος στο κρεβάτι.
7) Αν εμφανίσει υγρασίες σε κάποια σημεία (ειδικά μετά από πλύσιμο) δεν την χρησιμοποιούμε μέχρι να στεγνώσει και αυτό πρέπει να γίνει σε άλλο χώρο.
8) Μια ηλεκτρική κουβέρτα δε χρησιμοποιείται ποτέ διπλωμένη αλλά σε πλήρη ανάπτυξη.
9) Μυρωδιά καμμένου , φθορά καλωδίου , μαυρίλα στα σημεία σύνδεσης δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κουβέρτας και πρέπει ν' αντικατασταθει άμεσα.
Δεν επιτρέπονται επιδιορθώσεις ή επεμβάσεις στο ηλεκτρικό κύκλωμα.


Σχόλιο συντάκτη: Δειγματοληπτικές έρευνες σε καινούριες ηλεκτρικές κουβέρτες που βρίσκονταν στα ράφια μαγαζιών στην Αγγλία έδειξαν ότι ένα ποσοστό 60% περίπου ήταν ακατάλληλο για χρήση και αποσύρθηκε από την αγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου