109. ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΛΑΜΠΑ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ;

Φίλος αναγνώστης μας ρώτησε γιατί στο σπίτι του έχει συμβεί να "πέσει" η ασφάλεια της γραμμής την ώρα που καίγεται η λάμπα; Μας τόνισε ότι αυτό το φαινόμενο έχει παρουσιαστεί τρεις φορές (όχι στην ίδια γραμμή). Απλά εμφανίστηκε στην ίδια αγορασμένη παρτίδα λαμπτήρων και μετά από αρκετές ώρες λειτουργίας (γύρω στις 900 κατά μέσο όρο) για κάθε λάμπα. Κανένα άλλο φαινόμενο δεν εμφανίστηκε καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.


Διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.com:
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο αλλά δεν είναι και σπάνιο. Υπάρχουν αναφορές σε πολλές χώρες και μάλιστα για λάμπες διαφόρων εταιρειών. Οι μικροαυτόματοι (αυτόματες ασφάλειες) του πίνακα έχουν δύο τρόπους ενεργοποίησης του μηχανισμού τους. Ο ένας είναι με το θερμικό στοιχείο (διμεταλλική επαφή) που λειτουργεί σε περίπτωση υπερέντασης και o άλλος με το ηλεκτρομαγνητικό στοιχείο (πηνίο ή ακαριαίο στοιχείο) που επεμβαίνει σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Την ώρα που καίγεται το νήμα της λάμπας υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ηλεκτρικό τόξο που θα διαπεράσει όλα τα σπασμένα κομμάτια . Ακαριαία αναπτύσσεται ένα ρεύμα αρκετά μεγάλο στο εσωτερικό της λάμπας το οποίο αρχίζει μετά από λίγο γίνεται ασταθές και λειώνει το νήμα που έχει απομείνει δίνοντας μια έντονη μπλε λάμψη. Η αιτία αυτού του ρεύματος βρίσκεται στον πρόσκαιρο ιονισμό του αερίου που υπάρχει μέσα στο γυάλινο κώδωνα από τον κατασκευαστή (αέριο κρυπτό κ.τ.λ.). Ο ιονισμός ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες βραχυκυκλώματος στο εσωτερικό της λάμπας που τις αντιλαμβάνεται το πηνίο της αυτόματης ασφάλειας και "ρίχνει" το πλήκτρο.

Κατά πάσα πιθανότητα για το συγκεκριμένο ερώτημα και εφόσον πρόκειται για την ίδια παρτίδα λαμπτήρων ενδέχεται να υπάρχει κατασκευαστικά μεγαλύτερη ποσότητα αερίου στους συγκεκριμένους λαμπτήρες (άρα πιο έντονος ο ιονισμός). Χαριτολογώντας θα λέγαμε ότι οι λάμπες αυτές "τσέκαραν" την ευαισθησία των αυτόματων ασφαλειών του πίνακα της Ε.Η.Ε σε συνθήκες βραχυκυκλώματος.

Σχόλιο συντάκτη : Οι λαμπτήρες πυράκτωσης , ως γνωστόν βρίσκονται σε διαδικασία κατάργησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το θέμα αναρτήθηκε γιατί για λίγα χρόνια ακόμα οι λάμπες πυράκτωσης θα υφίστανται στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου