103. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ Ε.Η.Ε ;

Όπως βλέπετε στο διπλανό σχήμα στις μόνιμες εγκαταστάσεις , τόσο για μονωμένους αγωγούς όσο και για γυμνούς αγωγούς και σε συγκεκριμένες χρήσεις κυκλωμάτων εμφανίζονται 2 επιλογές αγώγιμου υλικού , ο χαλκός και το αλουμίνιο.





Στη δεκαετία του 60 και μέχρι το 1972 χρησιμοποιήθηκε για τις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (κυρίως Β. Αμερική και Καναδά) κατά κόρο το κράμα αλουμίνίου σειράς 1350 ως αγωγός Ε.Η.Ε. Το κράμα αυτό είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας για τουλάχιστον 100 χρόνια , αν και ο βασικός λόγος χρήσης του ήταν κυρίως οικονομικός. Συγκριτικά με το χαλκό, παρουσίαζε μικρότερη τιμή και σε συνδυασμό με την καλή αγωγιμότητα και την ευκολία εγκατάστασης φάνταζε ως ιδανική λύση. Το μόνο αδύνατο γνωστό σημείο του τότε, ήταν ότι για να περάσει η ίδια ποσότητα ρεύματος απαιτούσε μεγαλύτερη διατομή από τον αντίστοιχο χάλκινο αγωγό.
Σύντομα όμως αποδείχτηκε ότι το αλουμίνιο ως υλικό ήταν ακατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί ως αγωγός Ε.Η.Ε. και σ' αυτό συνηγόρησε ότι θεωρήθηκε υπεύθυνο για μια σειρά οικιακών πυρκαγιών στις παραπάνω χώρες.

Επιπλέον είχαν παρατηρηθεί περίεργες ηλεκτρικές συμπεριφορές στις Ε.Η.Ε. που δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν διαφορετικά όπως :
1) αναβοσβήσιμο των λαμπτήρων χωρίς να φταίει η λάμπα , το ντούι ή αλλη εξωτερική αιτία
2) οι διακόπτες φωτισμού (ακόμα και τα διακοσμητικά πλαίσια) εμφάνιζονταν ιδαίτερα ζεστοί ακόμα και όταν ήταν απενεργοποιημένα τα φώτα .
3) μυρωδιά ή κάπνα γύρω από ηλεκτρικές συσκευές χωρίς να υφίσταται λόγος υπερφόρτισης
4) ανεξήγητες ενεργοποιήσεις διακοπτών και ασφαλειών πίνακα χωρίς προφανή λόγο και χωρίς περαιτέρω συνέχεια του φαινομένου.


Έτσι από το 1972 και μετά εμφανίστηκε το νέο κράμα σειράς ΑΑ-8000 το οποίο ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται πλέον ως αγωγός Ε.Η.Ε.

Το αλουμίνιο δυστυχώς έχει το ελάττωμα να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος . Σε υψηλές θερμοκρασίες διαστέλλεται ενώ σε χαμηλές συστέλλεται , τόσο κατά το μήκος όσο και κατά τη διάμετρο. Αν οι συστολές - διαστολές αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο , μπορούν να χαλαρώσουν τις συνδέσεις με αποτέλεσμα οι αγωγοί αυτοί να αποσυνδεθούν από διακόπτες , πρίζες , ντουί. Επιπλέον το αλουμίνιο σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται δημιουργώντας επιπρόσθετη θερμότητα στο εσωτερικό του που μπορεί να αποτελέσει αιτία ηλεκτρικής πυρκαγιάς.

Μια εύλογη απορία που δημιουργείται είναι γιατί να εμφανίζεται στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384:
Το πρότυπο αυτό , ως γνωστόν , είναι αντίστοιχη μετάφραση από το αντίστοιχο διεθνές και σίγουρα βρίσκει εφαρμογή στις χώρες που εξακολουθούν να υπάρχουν οικιακές συρματώσεις από αλουμίνιο.

Επιπλέον δε , έχουμε την πληροφόρηση-φήμη από παλιούς συναδέρφους ότι χρησιμοποιήθηκαν αλουμινένιες καλωδιώσεις σε κάποιες περιοχές των Αθηνών κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας θα μπορούσατε να μας το σχολιάσετε.
Εμείς έχουμε την αίσθηση ότι πλέον δεν πρέπει να υφίσταται οικιακή εγκατάσταση στην Ελλάδα που να είναι συρματωμένη με αλουμινένιους αγωγούς.

Σχόλια συντάκτη :
1) Αμερικάνικες εταιρικές ιστοσελίδες παροτρύνουν σήμερα τους χρήστες οικιακών εγκαταστάσεων με καλωδίωση από αλουμίνιο να την αντικαταστήσουν με αντίστοιχη καλωδίωση από χαλκό παρουσιάζοντας τους όλα τα πλεονεκτήματα του χαλκού (που εμείς ήδη γνωρίζουμε).
2) Η ελάχιστη διατομή του αλουμινένιου αγωγού για κυκλώματα φωτισμού είναι 16 καρέ . Αυτό το στοιχείο από μόνο του καθιστά απαγορευτική τη χρήση του για συνηθισμένες Ε.Η.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου