101. ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

Επειδή μας ρωτάτε πολλές λεπτομέρειες για τον τεχνητό φωτισμό , ειδικά μετά την ανάρτηση του 100στου τεχνικού μας άρθρου , σας δίνουμε συνοπτικά κάποια ενδιαφέροντα άρθρα που βρήκαμε στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα :

1) Στην ιστοσελίδα cres.gr βρήκαμε ένα σχετικά αναλυτικό κείμενο που αφορά όλους τους λαμπτήρες εμπορίου και έχει τίτλο "Λαμπτήρες" .

Δίνει όλους τους τύπους λαμπτήρων του εμπορίου με μια μικρή περιγραφή όπου ο συντάκτης κρίνει απαραίτητο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους λαμπτήρες Ηg χαμηλής πίεσης (ή αλλιώς φθορισμού) αλλά και στους άλλους τύπους λαμπτήρων εκκένωσης. Στο τέλος δίνονται οι ορισμοί του Δείκτη χρωματικής απόδοσης , της θερμοκρασίας χρώματος και της φωτεινής απόδοσης λαμπτήρων.

2) Στην ιστοσελίδα www.flashlight.gr βρήκαμε κείμενο της Μαρίας Γεωργιάδου με τίτλο : "Φωτισμός και χρώματα" . Το συγκεκριμένο άρθρο αναλύει την σημασία που έχει η θερμοκρασία χρώματος ενός λαμπτήρα και την καταλληλότερη εφαρμογή του σε κάθε χώρο δίνοντας απλά παραδείγ- ματα κατανόησης της επιρροής της θερμοκρασίας χρώματος στη συναισθη- ματική κατάσταση του ανθρώπου συγκρί- νοντας το φωτισμό ανάμεσα σ'ένα fast-food και σ'ένα εστιατόριο πολυτελείας.

3) Στην ιστοσελίδα www.cmykmag.gr υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο με αρκετά επιστημονικά στοιχεία και αναφορές σε πρότυπα. Έχει τίτλο "Σωστός Φωτισμός & Γραφικές Τέχνες" και αναλύει το ρόλο που διαδραματίζει η σωστή επιλογή φωτιστικών σωμάτων σε επαγγελματικούς χώρους γραφικών τεχνών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα διαφορετικά επίπεδα φωτισμού για τις διάφορες συνθήκες θέασης τα οποία αναλύει και με αντίστοιχο σχέδιο.

4) Στην ιστοσελίδα www.lucarte.gr μπορείτε να διαβάσετε μια 14σέλιδη παρουσίαση των κεντρικών χαρακτηριστικών του φωτός καθώς και τις αρχές που διέπουν τον τεχνητό φωτισμό.

5) Μια πρόταση για το φωτισμό στο παιδικό δωμάτιο μπορείτε να δείτε εδώ. Το συγκεκριμένο άρθρο κάνει λόγο για 3 είδη φωτισμού στο συγκεκριμένο χώρο

6) Για το τέλος σας αφήσαμε τη διπλωματική εργασία του κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ι. ΚΟΔΕΛΛΑ από το ΕΜΠ με τίτλο "ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ" . Να διευκρινίσουμε ότι παρόλο το εξειδικευμένο θέμα της, ένα μεγάλο τμήμα της συγκεκριμένης διπλω- ματικής αναφέρεται στα βασικά φωτοτεχνικά μεγέθη και τους φωτομετρικούς νόμους.

Σχόλιο συντάκτη : Μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση για τον τεχνητό φωτισμό μπορείτε να βρείτε και εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου