82. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ

Στο άρθρο 81 αναπτύξαμε τις συμπληρωματικές ισοδυναμικές συνδέσεις όταν υπάρχουν μεταλλικές σωληνώσεις στο χώρο του μπάνιου.
Ωστόσο, σήμερα οι σωληνώσεις ύδρευσης , κεντρικής θέρμανσης αλλά και απορροής υδάτων (από νιπτήρα - μπανιέρα) που υπάρχουν στο δωμάτιο του μπάνιου είναι κυρίως πλαστικές.
Επειδή οι σωληνώσεις αυτές μεταφέρουν νερό, εύλογα δημιουργείται ο φόβος ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτρικού ατυχήματος.
Πρόσφατα , τo ινστιτούτο ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers -IEEE) ζήτησε από την ERA (Electrical Association Research) να ελεγχθεί ως προς την τιμή τς αντίστασης που παρουσιάζει, ένας πλαστικός σωλήνας γεμάτος με νερό βρύσης.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι πλαστικός σωλήνας με διάμετρο 15 mm και μήκος 1 μέτρο (γεμάτος με νερό βρύσης) παρουσιάζει αντίσταση περίπου 115.000 Ωμ. Αν το νερό ζεσταθεί στους 60 βαθμούς Κελσίου η αντίσταση "πέφτει" στα 20.200 Ωμ.
Αν αυξήσουμε τη διάμετρο του σωλήνα στα 20 mm η αντίσταση (γεμάτος με νερό βρύσης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) κυμαίνεται στα 65.000 Ωμ.

Στη διπλανή φωτογραφία οι σωληνώσεις ύδρευσης , αποχέτευσης από μπανιέρα - νιπτήρα και οι σωλήνες κεντρικής θέρμανσης είναι πλαστικές.
Επομένως δε χρειάζονται συμπληρωματικές ισοδυναμικές συνδέσεις.

Ο ηλεκτρολογικός όμως εξοπλισμός που βρίσκεται μέσα στις ζώνες 0,1,2,3 πρέπει να συνδεθεί ισοδυναμικά :

 

Έτσι βλέπουμε ισοδυναμικές συνδέσεις μεταξύ των αγωγών προστασίας του θερμοσίφωνα , του διακόπτη της θερμαντικής αντίστασης , της πρίζας ξυριστικής μηχανής και του φωτιστικού σώματος (γιατί βρίσκεται στη ζώνη 3).

Σχόλιο συντάκτη : Οι πλαστικές σωληνώσεις που καταλήγουν στις βρύσες του νιπτήρα και της μπανιέρας έχουν στα τελειώματα τους μικρoύ μήκους ορατούς μεταλλικούς σωλήνες (π.χ. τύπου σπιράλ) που ενώνονται στις βρύσες. Αυτοί δε χρειάζεται να ενωθούν ισοδυναμικά.

Απορία : Όσο και να ψάξαμε, δε βρήκαμε στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 να γίνεται κάποια αναφορά για ισοδυναμικές συνδέσεις σε χώρο υγιεινής (WC) χωρίς μπανιέρα ο οποίος διαθέτει ως γνωστόν σωληνώσεις (στο νιπτήρα - ταχυθερμοσίφωνα) και ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. εξαεριστήρες, φωτιστικά σημεία κ.τ.λ.) και οι διαστάσεις του χώρου κατά το πλείστον είναι μικρές. Δηλαδή όλος ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και οι σωληνώσεις οπωσδήποτε θα βρίσκονται σε κάποια ζώνη (0,1,2,3).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου