66. ΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ , ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ Δ.Δ.Ρ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ (ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ELECTROLOGY - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) )

Αναπαράγουμε από το εκπαιδευτικό ιστολόγιο (http://blogs.sch.gr/stekarapa) το παρακάτω κείμενο που έρχεται να ενισχύσει την άποψη που έχουμε εκφράσει στο τεχνικό μας άρθρο 41 (ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΟ ΡΕΛΕ: ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Η ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ;).

Πολλά λέγονται για τη σειρά εγκατάστασης του γενικού διακόπτη, των γενικών ασφαλειών και των ρελέ διαφυγής.

Ποια είναι η ορθή σειρά σύνδεσης αυτών των οργάνων;

Για τα ελληνικά δεδομένα η ορθή σειρά σύνδεσης των παραπάνω οργάνων είναι :

Πρώτος στη σειρά συνδέεται ο γενικός διακόπτης. Μετά το γενικό διακόπτη τοποθετούμε και συνδέουμε τις γενικές ασφάλειες. Αυτή η σειρά δεν ισχύει στη Γερμανία όπου οι γενικές ασφάλειες προηγούνται του γενικού διακόπτη. Αυτή η διαφορά πολλές φορές έχει προκαλέσει σύγχυση και διαφωνίες στον ελληνικό χώρο απ΄ αυτούς που σπούδασαν ή εργάστηκαν στην Γερμανία.

Γι΄ αυτό το λόγο οι γερμανικοί ασφαλειοδιακόπτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν συνδέσει τους διακόπτες με τους κάλυκες και όχι με τις μήτρες των ασφαλειών αφού στη Γερμανία οι διακόπτες έπονται των ασφαλειών. Επομένως ο Έλληνας ηλεκτρολόγος πριν χρησιμοποιήσει το γερμανικό ασφαλειοδιακόπτη, θα πρέπει ν΄ αλλάξει τη συνδεσμολογία του, ώστε ο διακόπτης να συνδέεται με τις μήτρες και όχι με τους κάλυκες των ασφαλειών.

Μετά τις γενικές ασφάλειες συνδέεται ο ηλεκτρονόμος (ρελέ) διαφυγής έντασης (διαφορικής προστασίας). Αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη ως προς τη θέση του ρελέ, τους παραπέμπω στο άρθρο 531.2 (παρ. 531.2.1.4 και 531.2.1.5) του νέου κανονισμού (ΕΛΟΤ HD 384) όπου ρητά επιβάλλεται η ασφάλιση του ρελέ που μπορεί να γίνει μόνο με την πρόταξη των ασφαλειών. Άλλωστε θα ήταν αδύνατος ο διαχωρισμός μεγάλης εγκατάστασης σε περισσότερα του ενός ρελέ αν το τοποθετήσουμε πριν από τις γενικές ασφάλειες.

Πέρα απ΄ αυτό, η ασφάλεια του ρελέ πρέπει να είναι για ένταση το πολύ ίση με την ένταση αυτού και όχι με μεγαλύτερη όπως συμβαίνει με τις ασφάλειες των μετρητών της ΔΕΗ οι οποίες πολλές φορές είναι μεγαλύτερες από την γενική ασφάλεια του καταναλωτή.

Του καθηγητή Μιλτιάδη Κάπου.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Ο Κάππος τα "χώνει". Με τον τρόπο του βέβαια

Δημοσίευση σχολίου