27. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΡΙΖΩΝ - ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΡΟΣ Α'

Μια μονοφασική γραμμή φωτισμού σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει όχι μόνο φωτιστικά σώματα αλλά και πρίζες.
Για να υπολογίσουμε την ισχύ των επιμέρους φορτίων της ακολουθούμε την παρακάτω λογική:

Η γραμμή αυτή ασφαλίζεται με Β10 ασφάλεια και εφόσον ,όπως έχουμε ήδη αναφέρει, λειτουργεί με τάση 230 V (σχόλιο συντάκτη : οι πληροφορίες μας λένε ότι η ΔΕΗ προσανατολίζεται σύντομα να χρησιμοποιήσει 240 V για μονοφασική τάση λειτουργίας) επομένως η συνολική ισχύς της γραμμής θα είναι 2300 Watt.

Αν εμείς εκ των προτέρων γνωρίζουμε τα φωτιστικά σώματα που θα υπάρχουν στη γραμμή και θα ελέγχονται από κάποιο διακόπτη , αθροίζουμε το σύνολο τους. Στη συνέχεια το σύνολο αυτό (των φωτιστικών σωμάτων) το αφαιρούμε από τη συνολική ισχύ της γραμμής και έτσι βρίσκουμε τη συνολική ισχύ των πριζών (ρευματοδοτών)της γραμμής. Εννοείται ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ως φωτιστικά σώματα εκείνα που θα τροφοδοτηθούν από πρίζα (π.χ. φώτα πορτατίφ, φορητά φωτιστικά δαπέδου, φωτιστικά γραφείου κ.τ.λ.).





 

Στη συνέχεια διαιρούμε με τον αριθμό των πριζών της γραμμής και βρίσκουμε την ισχύ κάθε πρίζας.
Η λύση αυτή εξυπηρετεί στην αναγραφή των επιμέρους ισχύων πριζών - φωτιστικών σωμάτων τόσο στην έκθεση παράδοσης της εγκ/σης όσο και στο βασικό έντυπο της ΔΕΗ (δες αυτό το άρθρο).


Πηγή εικόνας : Α. Σαλευρής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου